26 Ocak 2016 Salı

Ses nasıl yayılır? Kısaca özet

Ses nasıl yayılır?

Bir kaynaktan çıkan ses her yönde  daireler şeklinde, dalgalar halinde yayılır.
Ses dalgaları su dalgalarına benzer fakat su dalgaları gibi görünen dairesel dalgalar şeklinde değil, görünmeyen küresel dalgalar şeklinde yayılır.

Sesin yayılabilmesi için katı ,sıvı, gaz bir ortama ihtiyaç vardır. Boşlukta ( uzayda) ses yayılamaz. 

Ses kaynağa yakınken daha şiddetli ,kaynaktan uzakken daha az işitilir.

Sesin Yayılmasına Örnekler : 
• Sesin yayılması yan yana dizili madeni paralara benzetilebilir. Baştaki paraya kuvvet uygulanınca bu paranın enerjisi sırasıyla diğer paralar tarafından en sondaki paraya iletilir.
• İki pet bardak ve bunları birbirine bağlayan iple sesin yayılması sağlanabilir. 
▪ Ses bu olayda katı ve gaz halindeki maddelerde yayılmıştır.
▪ Ses, 1. kişinin ağzından çıkar ve hava tarafından 1. pet bardağa ulaşır.
▪ Ses, 1. pet bardaktan ipe ve ipten de ikinci pet bardağa ulaşır.
▪ 2. pet bardaktan havaya yayılır ve 2. kişiye ulaşır.
• Bir yüzücünün su altında çıkardığı ses, su altındaki diğer kişiler tarafından duyulabilir.
• Diyapazona lastik tokmağı ile vurulunca, tokmağın enerjisi diyapazona aktarılır. Diyapazonun titreşen kolu, kendisine değen hava moleküllerini titreştirir. Bu hava molekülleri titreşirken (ileri – geri hareket ederken) etrafındaki diğer hava moleküllerini de titreştirir ve havada görünmez bir dalga hareketi oluşur.
• Bir hoparlörden ses yayılırken hoparlördeki kağıt (koni) ileri – geri titreşir. Bu kağıt ileri (dışa) doğru hareket ettiğinde önündeki hava moleküllerini iterek sıkıştırır. Hoparlördeki kağıt geriye (içeri) doğru hareket ettiğinde önündeki hava moleküllerinin arasını açar. Bu şekilde sürekli sıkışan ve ayrılan hava molekülleri ses dalgalarını oluşturur.

• Kırıcı ile delme işlemi yapılırken kırıcının ucunun titreşmesi ile oluşan ses, hava tanecikleri sayesinde dalgalar halinde yayılır.

Ses nasıl yayılır? ile ilgili aramalar 
ses nasıl oluşur ses nedir ışık nasıl yayılır ses her ortamda yayılırmı ses nasıl yayılır vikipedi ses nasıl yayılır örnekler ses nasıl yayılır örneklerle açıklayalım kısaca ses nasıl yayılır eodev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder