16 Ocak 2016 Cumartesi

Ses Ve İşitme Konusu İle İlgili Genel Bilgiler - 3. Sınıf Fen Bilimleri

SES, SES ŞİDDETİ VE İŞİTME
Çevremizi algılamak için duyu organlarımızdan yaralanırız.
Duyu organlarımızdan biri olan kulağımızla etrafımızdaki sesleri duyar, varlıkları algılar ve varlıkları seslerine göre ayırt ederiz.

    Ses, cisimlerin titreşmesi sonucunda oluşur. Ses bir kaynaktan çıkar, suda oluşan dalgalar gibi etrafa yayılır. Bu sesleri kulaklarımızla işitiriz.


    Canlılarda işitme organı kulaktır. Çevremizde oluşan sesler havayı titreştirir. Sesler kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak zarının titreşmesini sağlar. Bu titreşimler kulağımızın içinde bulunan yapılar sayesinde beyne iletilir. Böylece çevremizdeki sesleri işitmiş oluruz.

SESİN YAŞAMIMIZDAKİ ÖNEMİ NEDİR?
Ses çevremizdeki olayları ve değişikleri anlamamızı sağlar. Ses sayesinde insanlarla iletişim kurarız. Duyduğumuz sesler beynimiz tarafından yorumlanır hangi sese nasıl tepki vereceğimizi biliriz.
            Ses bir enerji türüdür. Hayatımızı anlamlı kılar ve kolaylaştırır.
            Ses, duygu ve düşüncelerimizi anlatmamızı, çevremizde olup biteni algılamamızı kolaylaştırır.
            Ses insanlar kadar hayvanlar içinde önemlidir. Hayvanlar kendi aralarındaki iletişimi çeşitli sesler çıkararak sağlar.

SES KAYNAKLARI
Çevremizde ses oluşturan ve ses çıkaran cisimlere ses kaynağı denir. Ses kaynakları doğal ve yapay ses kaynakları olmak üzere iki çeşittir.
1) Doğal Ses Kaynakları
Doğada var olan seslerdir. Gök gürültüsü, rüzgar uğultusu, dalga sesi, yağmur, dolu, şelaleden akan su sesi, volkanik patlamalar ve hayvan sesleri gibi kendiliğinden ses çıkaran kaynaklar doğal ses kaynaklarıdır.
2) Yapay Ses Kaynakları
insanlar tarafından oluşturulan seslere yapay sesler denir.
Müzik aletlerinden çıkan sesler,
Taşıtların sesleri,
Telefon ve zillerin sesi gibi dışarıdan bir etki ile oluşturulan kaynaklar yapay ses kaynaklarıdır.
Ses havada dalgalar halinde yayıldığı gibi suda ve katı maddeler üzerinde de dalgalar halinde yayılır.
Ses en hızlı katılarda yayılır. Sonra sıvılarda, en yavaş ise gazlarda yayılır. Ses boşlukta yayılmaz.
Işık sesten daha hızlı yayılır. Bu yüzden gök gürültüsünden önce ışığı görürüz.
Ses kirliliği
Düzensiz veya şiddeti yüksek, kulağa hoş gelmeyen seslere gürültü veya ses kirliliği denir.

HER SESİ DUYABİLİR’MİYİZ?
 Sesin duyulmasını sağlayan özellik sesin kuvvetli ya da zayıf olmasıdır. Sesin bu özelliğine ses şiddeti diyoruz. Her sesin bir şiddeti vardır. Fısıltı halinde konuştuğumuzdaki sesin şiddeti çok azdır.


Bağırdığımızda çıkan sesin şiddeti ise yüksektir. Bir ses kaynağından çıkan sesi farklı mesafelerden dinlediğimizde ses şiddetinin değiştiğini fark ederiz. Ses şiddeti, sesin gür ya da zayıf işitilmesidir.

Kulağımız bütün sesleri işitemez. İnsanların işitemediği çok kuvvetli veya çok zayıf kuvvetteki bazı sesleri hayvanlar işitebilir. Sessiz bir ortamda gündüz duyamadığımız bazı sesleri duyabiliriz. İnsanların duyamadığı bazı sesler bazı aletler kullanılarak duymamız sağlanır. Doktorların kullandığı stetoskop, ultrason ve sonar gibi aletleri bu amaçla yapılmıştır.

KULAK SAĞLIĞIMIZ İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

1-                  Yüksek sesli ortamlarda uzun süre durmamalıyız.
2-                  Yüksek sesle müzik dinlememeli 

3-                  Bazı insanlar meslekleri gereği gürültülü ortamlarda çalışır. Bu insanlar sesin zararlı etkilerinden korunmak için kulak tıkacı kullanmalıdırlar. 

3. Sınıf Fen Bilimleri Ses Ve İşitme ile ilgili aramalar 
fen bilimleri 3 sınıf ışık ve ses testleri 3 sınıf fen bilimleri konu anlatımı 3 sınıf fen bilimleri kuvvet ve hareket 3 sınıf fen bilimleri sınavı 3 sınıf fen bilimleri duyu organlarımız 3 sınıf fen bilimleri testi 3 sınıf fen bilimleri etkinlikleri eğitimhane 3 sınıf fen bilimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder