18 Nisan 2015 Cumartesi

Bağımsızlık sembollerimiz nelerdir?

BAĞIMSIZLIK SEMBOLLERİMİZ:
Ulus, millet demektir. Egemenlik ise devlet yönetme gücüdür.
Ulusal Egemenlik ise devlet yönetme gücünün millete(ulusa) ait olmasıdır.Ulusal bağımsızlık; başka devletlerin sömürgesi olmamak, hür yaşamak demektir.
Bir ülkenin özgür ve bağımsız olduğunu gösteren çeşitli semboller vardır.
BAYRAĞIMIZ:Bayrağımızdaki ay bağımsızlığın, yıldız da şehitlerimizin simgesidir.Bayrağımızın resmi şekli 29 Mayıs 1936 yılında çıkarılan “Bayrak Kanunu” ile belirlenmiştir.
İSTİKLÂL MARŞIMIZ:.İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY’dur.İstiklâl Marşımız TBMM tarafından12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. Törenlerde söylediğimiz şekliyle 1930 yılında Osman Zeki ÜNGÖR tarafından bestelenmiştir.
CUMHURBAŞKANLIĞI FORSU:.Cumhurbaşkanlığı Forsundaki 16 yıldız;Türklerin tarihte kurduğu devletleri temsil eder.Ortadaki yıldız Türkiye Cumhuriyetini temsil eder
BAŞKENTİMİZ:Bağımsız her ülkenin bir başkenti vardır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ:Milli Mücadele sırasında 23 Nisan 1920’de açılan TBMM,ülkemiz için ulusal egemenlik sembolümüzdür.
PARAMIZ (TÜRK LİRASI):Ülkemizin para birimi Türk Lirasıdır
DİLİMİZ:Bağımsız olan her ülke yazışmalarını belli bir dil ile yapar. Ülkemizde resmi dil Türkçedir.
ANAYASAMIZ:4 anayasamız olmuştur şuan kullandığımız 1982 anayasasıdır
MİLLİ TAKIMLARIMIZ:Ülkemizin dünya devletleri karşısında temsil eden milli takımlarımız da egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ:TBMM’nin açıldığı gün olması ve millet egemenliğinin gerçekleşmesi yolunda atılmış en önemli gün olduğu için ulusal egemenlik sembollerimizdendir.
ATATÜRK VE ANITKABİR:Türk milletinin bağımsız ve egemen bir ulus olmasında en büyük pay Atatürk’ ündür. Bu nedenle Atatürk ve anıtkabir bağımsızlık sembollerimizdendir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder