13 Kasım 2015 Cuma

Güneş’ten Dünya’ya ısı akışı nasıl gerçekleşir?

Güneş’ten Dünya’ya ısı akışı nasıl gerçekleşir?

 Isının Güneş` ten Dünya` ya Ulaşması :
Dünya, Güneş ışınları sayesinde ısınır. Güneş` ten yayılan ışınlar uzay boşluğunda yayılarak (hareket ederek) ışıma yoluyla Dünya` ya gelirler. Uzay boşluğunda tanecik bulunmadığı için Güneş ışınları Dünya` ya çok kısa sürede gelir.
Dünya, gündüz Güneş` ten ışıma yoluyla gelen ışınlar sayesinde ısınır. Fakat geceleri, Güneş` ten ışıma yoluyla ısı alamaz. Gündüz, Güneş` ten ışıma yoluyla gelen ışınlar sayesinde ısınan Dünya, etrafına göre daha sıcak olduğu için gece etrafına ışıma yoluyla ısı yayar. Bu nedenle Dünya, gece ısı yaydığı için ısı kaybeder ve geceleri Dünya yüzeyi (taş, toprak, deniz, göl, kaya) daha soğuk olur.
Kışın güneşli günlerde evin güneş alan kısımlarının ısınmasının nedeni Güneş` ten Dünya` ya ışıma yoluyla ısının yayılmasıdır.

SORU : 1- Sıcak veya kışları soğuk geçen bölgelerde yaşanacak evler nasıl tercih edilmelidir?
2- Geceleri Dünya neden soğuk olur?
3- Neden havanın açık olduğu geceler bulutlu gecelerden daha soğuk olur?

ÖRNEKLER :

1- Soğuk bölgelerde Güneş gören ev ve işyerlerinin tercih edilmesinin nedeni, ışıma yoluyla gelen Güneş ışınları sayesinde ısınabilmek içindir.
2- Güneşli bir günde evin veya arabanın içinin ısınması fakat camın soğuk kalmasının nedeni cam gibi saydam maddelerin ışığı geçirdikleri için ısınmaması fakat cam ışığı geçirdiği için evin veya arabanın içinin ısınmasıdır.
3- Isı, yanan şömine, fırın ve lambadan ışıma yoluyla yayılır.
4- Güneş` ten Dünya` ya ısının gelmesi ışıma yoluyla gerçekleşir.
5- Topraktan yapılan cerelerin kullanılması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder