30 Ekim 2015 Cuma

İnce bağırsakta fiziksel sindirim gerçekleşir mi?

İnce bağırsakta fiziksel sindirim gerçekleşir mi?, İnce Bağırsakta Sindirim Nasıl Olur?

İnce bağırsakta hem kimyasal hemde fiziksel sindirim yapılmaktadır. Sindirim en önemli kısmı ince bağırsakta gerçekleşmektedir. Peki ince bağırsakta sindirim nasıl gerçekleşmektedir, hangi besinler ince bağırsakta sindirilmektedir? İşte cevaplar…
İnce bağırsakta besinlerin emilimleri gerçekleşir. Yağların ilk kimyasal sindirimi yapılır. İnce bağırsağa gelen safra vepankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesine emilim adı verilir. İnce bağırsak, sindirim sistemimizde besinlerin en çok sindirildiği yerdir. Burada hem fiziksel hem de kimyasal sindirim vardır. Bütün besinlerin kimyasal sindirimi burada biter.

Sindirim kanalının mide ile kalın bağırsak arasındaki kısmıdır. 5 yaşından büyük insanlarda boyu 5-6 m arasındadır. Üç kısma ayrılır: duodenum , jejunum ve ileum . Mideden gıdalar duodenuma pilor veya pilorik sfinkter diye adlandırılan bir kas ile girerler. Daha sonra ince bağırsak boyunca peristaltizm olarak adlandırılan kas kasılmaları ile hareket eder.Yağların kimyasal sindirimi burada başlar.İnce bağırsağa gelen safra ve pankreas özsuyu ile yağların karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır.Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır.Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesine emilim adı verilir.İnce bağırsak sindirim sisteminin en uzun bölümüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder