29 Ekim 2015 Perşembe

Mitoz bölünmelerinde bitki ve hayvan hücrelerinin farkı nedir?

Mitoz bölünmelerinde bitki ve hayvan hücrelerinin farkı nedir?

Sitoplazma Bölünmesi (Sitokinez) Çekirdek bölünmesi gerekleştikten sonra hücrenin ortasından boğumlanarak bölünür ve iki ayrı hücre oluşur.Bitki hücrelerinde ise bu aralamel oluşumuyla olur.
Hayvan hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Hücrenin ekvator bölgesinde dıştan içe doğru meydana gelen bir boğumlanma ile başlar. 
Bu boğumlanma sitoplazmayı ikiye ayırıncaya kadar devam eder. Yeni hücreler eşit veya eşit olmayan büyüklüktedir. 
Fakat genetik materyal bakımından her iki hücre de aynı genetik yapıya sahip, kromozom sayıları eşittir.
Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. 
Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemen hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır. Zamanla orta lamel iki yavru hücrenin faaliyeti sonunda normal hücre çeperi halini alır. Sitoplazmanın da bölünmesiyle aynı genetik bilgiye sahip iki yavru hücre oluşur.

Hayvan ve Bitki Hücrelerinde Mitoz Bölünme Farklılıkları 
Hayvan hücrelerinde sitoplazma boğumlanarak bölündüğü takdirde bitki hücresinde orta lamel oluşumuyla gerçekleşir.

Bitki hücresinde iğ ipliklerini sitoplazma hazırlarken hayvan hücrelerinde bunu sentrozomlar yapar.

mitoz bölünmede bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar,  bitki ve hayvan hücresinde mitoz bölünme farklılıkları,  hayvan ve bitki hücrelerinde mitoz bölünme farklılıkları,  bitki ve hayvan hücrelerinde mitoz bölünmenin farkı,  bitki ve hayvan hücresi bölünmesi arasındaki farklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder