29 Ekim 2015 Perşembe

Suyun : donma, çözünme buharlaşma özelliğini kısaca açıklar mısınız ?

Suyun : donma, çözünme buharlaşma özelliği kısaca açıklar mısınız ?

Su düşük ısıda donar, ısı yükseldikçe çözünür, ve daha sonra buharlaşmaya başlar. Isı seviyesi ne kadar yüksekse buharlaşma o kadar çok olur.

Su soguk bir ortamda bulundugu zaman donma olayi gerceklesir.Cozunme ise donan suya ısı verilerek tekrar su haline gelinmesini saglar.Buharlasmaysa çözünen suyun güneş ışığı sıcaklığı ile havaya karışıp bulutlara yükselmesidir.

Donma : Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hali üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hali olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı haldeki su kadar yoğun değildir. Hemen hemen tüm diğer maddeler için, katı form sıvı formdan daha yoğundur. Standart atmosferik basınçtaki taze su, en yoğun halini 3.98 °C'de alır ve aşağı hareket eder, daha fazla soğuması halinde yoğunluğu azalır ve yukarı doğru yükselir. Bu dönüşüm, derindeki suyun, derinde olmayan sudan daha sıcak kalmasına sebep olur, bu yüzden suyun büyük miktardaki alt bölümü 4 °C civarında sabit kalırken, buz öncelikle yüzeyde oluşmaya başlar ve daha sonra aşağı yayılır. Bu etkiden dolayı, göllerin yüzeyi buz ile kaplanır. Hemen hemen tüm diğer kimyasal maddelerin katı halleri, sıvı haline göre yoğun olduğundan dipten yukarı donmaya başlarlar.


Buharlaşma:Suyun gizli buharlaşma ısısı yüksektir. 100 °C'de 1 g suyu 1 g su buharı haline dönüştürmek için 539 kaloriye ihtiyaç vardır. Gizli buharlaşma ısısının yüksekliği canlı sistemininizotermal olmasında en önemli katkıya sahiptir. Suyun gizli buharlaşma ısısı, H bağlarından dolayı yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder