27 Ekim 2015 Salı

Gazneli Devleti'nin sınırları göz önüne alındığında bu devletin siyasi durumuyla ilgili neler söylenebilir?

Gazneli Devleti'nin sınırları göz önüne alındığında bu devletin siyasi durumuyla ilgili neler söylenebilir?

Gaznellilerin en geniş sınırları-1028997 yılında hükümdar olan Gazneli Mahmut, 999′da Karahanlılar’dan da yardım alarak Horasan’ı fethetmiş ve Samanoğulları Devleti’ne son vermiştir. Gazneli Mahmut 1001-1027 yılları arasında Hindistan üzerine 17 sefer düzenlenmiştir. Bu seferler;  
Hindistanın yer altı ve yer üstü zenginliklerini ele geçirmek,
Hindistanda İslamiyeti yaymak,
İslam dünyasının lideri olmak amacıyla yapılmıştır. 

Bu dönemde ülke sınırları Ganj nehrine kadar genişlemiş, Hindistan içlerinden kaynaklar sağlanmıştır, devletin ekonomisi güçlenmiştir. 1017 yılında Harezm bölgesi de devlet sınırları içine katılmıştır.   

Gazneli Mahmut Abbasi halifesini Şii Büveyhoğullarına karşı korumuş; halife, Gazneli Mahmuda Sultan unvanını vermiştir. Bu tarihten sonra Türkler, Sünni İslamiyetin savunucusu konumuna gelmişlerdir. Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. 

Selçuklular’ın büyük güç olacağını önceden sezmiş, Aslan Yabgu’yu esir alarak bunu engellemeye çalışmıştır. Gazneli Mahmud döneminde askeri alanda önemli bir yenilik olarak filler orduda kullanılmaya başlanmıştır.     Selçuklular ile mücadele ve Yıkılış 1040 Dandanakan savaşı sonunda ağır yenilgi alan Gazneliler Devleti 1187 yılında Afganlar (Gurlulardan olan Sultan Giyasuddini Guri) tarafından yıkılmıştır. Tarihçilere göre Gazneliler Türklerin kurduğu çok uluslu devletlerin ilkidir. Devletin çökmesinde bu çok uluslu yapı da önemli rol oynamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder