27 Ekim 2015 Salı

Ülkemizin çinileri ile ünlü şehri hangisidir? Çevrenizde geleneksel Türk sanatlarından hangileri var?

Ülkemizin çinileri ile ünlü şehri hangisidir? Çevrenizde geleneksel Türk sanatlarından hangileri var?

Çini, toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Aynı zamanda fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara çini, bu süsleme işine de çinicilikdenir.

İznik Çinisi
İlk Osmanlı dönemi İznik çinileriBursa Yeşil Cami ve türbesinde (1421), Bursa Muradiye Camii'nde (1426), Edirne Muradiye Camii(1433) ve Çinili Köşk’te (1472) görülebilmektedir. Bunlar genellikle mozaik veya sırlı boya teknikleri ile üretilmiş çinilerdir. Bu dönem çinilerinde lacivertmaviturkuazsiyah renkleri ağırlıktadır ve daha çok geometrik desenler kullanılmıştır. Bu dönemde, mimaride kullanılan duvar çinilerine kâşi, süs ve mutfak eşyası çinilere ise evâni deniliyordu.
16. yy'da İznik'te üretilen çinilerde gerek kalite ve gerekse desen üretiminde büyük gelişmeler olmuş ve Türk çini sanatı en parlak dönemini yaşamıştır. Osmanlı, mozaik gibi teknikleri bırakmış sır altı boya ve sır tekniğini geliştirmiştir. Bunun yanı sıra saray nakkaşhanesinde yeni motifler geliştirilmeye ve üretilmeye başlanmıştır. Kırmızı, yeşil, mavi, lacivert, turkuaz ve kahverengininkullanımıyla İznik çinilerinde yeni bir devir yaşanmaya başlanmıştır.
Bugün ise İznik şehrimizin yanı sıra Kütahya ilimiz porselen ve çini üretiminde önemli bir yere sahiptir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder