26 Ekim 2015 Pazartesi

Uygurların dini inançlarını ve Manihaizmin Türk toplumu üzerindeki etkilerini söyleyiniz?

Uygurların dini inançlarını ve Manihaizmin Türk toplumu üzerindeki etkilerini söyleyiniz?

Uygurlar kadim Türk inanışlarını kabul etmişlerdir. Bunlar Gök Tanrı dini ve Şamanizmdir. Sonraki dönemlerde Manihaizm yayılmıştır.

Manihaizm ile birlikte yerleşik hayat başlamış, savaşçı kimlik yavaş yavaş kaybolmuş, hayvancılığın yanı sıra tarım gelişmiş, bilim ve sanatta ilerlemeler sağlanmıştır.

Uygurlardan önce faaliyet gösteren ve göçebe bir yaşantıya sahip bulunan diğer Türk Devletlerinin sosyal ve kültürel hayatlarını günümüze aksettiren sanat eserlerinin sayısı oldukça azdır. Bunda yerleşik hayata yeterince geçilememesinin ve daha çok fütuhatçı bir teşkilat yapısına sahip olmalarının da rolü büyüktür. Ayrıca bu dönemlere ışık tutabilecek, bilimsel çalışmalarda yeterli değildir.

Uygurlar ise gerek göçerlikten yerleşik hayata geçişleri, gerekse temsil ettikleri dini inançlarının mimari, resim, heykel, yazı, vb. sanat olaylarına yönlendirici bir rol oynaması sonucu bu sanat dallarında günün şartları içerisinde mükemmele yakın eserler ortaya koymuşlar. Gerek mimari de, gerekse resim, heykel gibi sanat dallarında kendilerinden sonra dönemleri fazlasıyla etkilemişlerdir. Budist stupaları, mezar yapıları ve tapınakları mimari yönden Karahanlı, Gazneli, Büyük Selçuklu, Timurlu vb. devletlerin mimarı yapılarını etkilemiştir. Duvar resimleri ve özellikle minyatürleriyle de adı geçen bu devletlerin yanı sıra Arap sanatından, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı minyatür sanatına kadar etkili olarak temel kaynak olmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder